MyGardenOfTrees

Önkéntes részvételen alapuló kutatási projekt 

az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodni képes európai erdőkért

Mi a MyGardenOfTrees?

A MyGardenOfTrees az Európai Bizottság által támogatott, önkéntes részvételen alapuló kutatási projekt, melyet a Svájci Szövetségi Kutatóintézet WSL kutatócsoportja  irányít. A MyGardenOfTrees projekt célja a közönséges jegenyefenyő (Abies alba Mill.) és az európai bükk (Fagus sylvatica L.) növekedési és regenerációs képességének értékelése szerte Európában létesített kísérleti kertek segítségével. A kertek megfigyeléséből származó adatokat felhasználva egy becslési eszközt szeretnénk kifejleszteni az erdészek számára annak érdekében, hogy olyan erdőket tudjanak létrehozni, amik eredményesebben tudnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

MyGardenOfTrees röviden

A projekt bemutatása

Ebben a videóban a projekt vezetője, Dr. Csilléry Katalin ismerteti a projekt menetét a maggyűjtéstől a becslési eszköz fejlesztéséig.

Mikro-kert telepítése

Útmutató videó résztvevőinknek

Ez a videó lépésről lépésre mutatja be, hogy hogyan lehet létrehozni egy mikro-kertet.

Hol találhatók résztvevőink?

Szerte Európában!

A 2023-2028 közötti vizsgálati időszak során már több mint 300 mikro-kertet létesítettek szerte Európában.

Hírek

2024. február

Sztratifikáltuk a vetőmagokat a makro-kertekhez

Sztratifikáltuk a 21 regisztrált makro-kertbe az Abies magokat. A vetőmagokat április közepén juttatjuk el a résztvevő intézményeknek.

2024. január

21 kutatóintézet vesz részt a makro-kert projektben

A mikro-kertekkel párhuzamosan elindítottuk a faiskolák segítségével létrehozott makro-kertek hálózatának kiépítését. Ehhez a kezdeményezéshez 21 kutatóintézet és faiskola csatlakozott Európa több országában. Résztvevőink áprilisban kapják meg a sztratifikált vetőmagokat. Várjuk a közös együttműködést!

2024. január

Befejeződtek a klímakamrás csírázási kísérletek

2023. augusztusában a WSL kutatóintézet klímakamráiban a csírázási kísérletek harmadik, egyben utolsó fázisát kezdtük el. A korlátozott hely és a sokféle származási hely miatt a kísérletet 3 fázisra osztottuk. Mindegyik fázisban eltérő hőmérsékleti viszonyok és páratartalom között figyeltük a különböző időtartamig szratifikált magok csírázását.